Merlion_L 發表於 7-5-2024 07:57

大家有無帶過龍的聖物?

聽聞紋龍在身上的人命需夠硬,如carry唔到會流鼻血,想知係咪真?

huanchu 發表於 7-5-2024 10:01

5爪的龙更不敢戴,没那个命{:1_195:}

Merlion_L 發表於 7-5-2024 10:11

huanchu 發表於 7-5-2024 10:01
5爪的龙更不敢戴,没那个命

師兄聽過關於5爪龍的傳聞? 分享下? #oh#

huanchu 發表於 7-5-2024 10:20

我也不懂,但五爪不都代表皇帝,代表天子,代表皇权,四爪就比较适合,代表吉祥,富贵。古代龙袍不都这样区分。

放下啦 發表於 7-5-2024 10:31

Merlion_L 發表於 7-5-2024 10:11
師兄聽過關於5爪龍的傳聞? 分享下?

古代五爪只皇帝可用,皇爺只可用四爪。

放下啦 發表於 7-5-2024 10:41

我也不懂,但五爪不都代表皇帝,代表天子,代表皇权,四爪就比较适合,代表吉祥,富贵。古代龙袍不都这样区 ...

現代世界,不相配,都可以戴,不過未必有幫助,相反,可能折損加快。

比喻,袋有一千,去五星酒店吃個自助餐,一次就用完,如果去大衆餐廳,就可以吃十餐。

Merlion_L 發表於 7-5-2024 12:16

放下啦 發表於 7-5-2024 10:41
現代世界,不相配,都可以戴,不過未必有幫助,相反,可能折損加快。

比喻,袋有一千,去五星酒店吃個自 ...

泰國師傅製作龍的聖物,應該唔會理會以上寓意!相信一般華人收呢款塊只做收藏不會帶…

Merlion_L 發表於 7-5-2024 12:17

我也不懂,但五爪不都代表皇帝,代表天子,代表皇权,四爪就比较适合,代表吉祥,富贵。古代龙袍不都这样区 ...

謝分享

放下啦 發表於 7-5-2024 13:09

Merlion_L 發表於 7-5-2024 12:16
泰國師傅製作龍的聖物,應該唔會理會以上寓意!相信一般華人收呢款塊只做收藏不會帶… ...

福報大既師兄帶,估計無問題,頂得住既。

Merlion_L 發表於 7-5-2024 13:11

放下啦 發表於 7-5-2024 13:09
福報大既師兄帶,估計無問題,頂得住既。

自認福報唔夠大…
頁: [1] 2 3
查看完整版本: