Kinshin 發表於 10-4-2024 22:21

因果報應還是師傅保佑

故事長篇

話說小弟係做 it 既同係準備緊有關cyber security既試,事源上年要renew有關software同Device ,咁小弟就叫vendor比左某個靚同有用既品牌,但個head就一個唔該比左某個詳都唔識同只係識拍馬屁既同事同小人,quotation同可能推出去都係落佢名,而且小弟搵番既都重要話小弟無資格,咩野write或control都無,重要當有事就當眾話小弟咩都唔識,咁小弟當然係見住公司有洞都唔出聲,因為試問邊會有人會交自己既知識比人去領工同升職加人工,再加上個head講過有好多野都無對現過,再加上個拍馬屁既小人又有咩事都吹到好大同佢又搞得掂又咩都話cyber security既野,咁小弟當然就更加咩都唔理 ,最近有塊小弟鐘意既師傅既牌又到左步無幾耐,唔知係師傅見小弟咁而幫小弟定因果報應啦 ,公司比人hack左 ,咁小弟當然第一時間係唔會理同等睇戲食花生,個head又成日想小弟講可以點搞,咁小弟當然都係個句前事未清後事免提咁唔理,最後個head又問點解小弟好似外人咁唔理,咁當然係不在其位不謀其事同指住話security既小人係另一邊叫個head去搵個小人 ,head就一聲都反唔到,真係好巧合,多謝師傅保佑 ,當然小弟都唔會全力,除非得番應得同有番合理既交代

piggy915 發表於 11-4-2024 13:31

你呢個 case, 係要業內人士先明, 又不是那些搶人單, 改人 proposal 當自己....
聽落不像銀行, so...現下靜觀其變 IT Security 自己搞

(我是 IT > 20 年, 待業人)

Kinshin 發表於 11-4-2024 14:47

你呢個 case, 係要業內人士先明, 又不是那些搶人單, 改人 proposal 當自己....
聽落不像銀行, so...現下 ...

原本諗住考到 CISSP先轉工、但依家見到個head重係無尊重同當係鐘無艷就已經唔會諗其他、搵到就轉

Kinshin 發表於 11-4-2024 14:48

聽落不像銀行, so...現下 ...

其實我都當係搶左當自己既proposal

piggy915 發表於 11-4-2024 14:51

Kinshin 發表於 11-4-2024 14:48
其實我都當係搶左當自己既proposal

嚴格來說, 都可以這樣說, 有無想過請尊無頭虎

Kinshin 發表於 11-4-2024 18:44

piggy915 發表於 11-4-2024 14:51
嚴格來說, 都可以這樣說, 有無想過請尊無頭虎

無、感覺上一d都唔似正野正法、所以都唔會考慮
頁: [1]
查看完整版本: 因果報應還是師傅保佑